Para czysta do żywności
Stosowana do technologii wymagających zapewnienia higieny, gdy para wchodzi w kontakt z żywnością lub paszą, żywnością pakowaną hermetycznie, opakowaniami do żywności oraz materiałami do kontaktu z żywnością.
Produkowana jest w urządzeniach wykonanych w części wodnej i ciśnieniowej ze stali kwasoodpornej oraz materiałów higienicznych zgodnych z normą EN 1672-2 z wody pitnej uzdatnionej według wymagań producenta urządzeń parowych. Uzdatnienie wody nie wymaga m. in. korekty chemicznej, odgazowania wstępnego i podgrzewu. Woda „kotłowa” nadal spełnia parametry wody pitnej.
Para taka powinna być bardzo czysta, nie może zawierać nawet śladów substancji, które mogą wpłynąć na smak lub zapach, zmiękczających środków chemicznych, inhibitorów korozji dodawanych do wody zasilającej urządzenia produkujące parę, produktów korozji urządzeń i przewodów.
Urządzenia do produkcji takiej pary muszą posiadać zgodność z normą EN 1672-2 potwierdzoną w dokumencie deklaracji zgodności urządzenia. Wymagana w przemyśle spożywczym do bezpośredniego kontaktu z żywnością lub paszą, żywnością pakowaną hermetycznie, opakowaniami do żywności.
WAŻNE!
Para czysta do żywności spełnia wymagania higieniczne jakie bezwględnie powinna spełniać para przeznaczona do kontaktu z żywnością, do sterylizacji medycznej oraz klimatyzacji. Wszystkie kotły parowe i wytwornice pary wykonane ze stali czarnej, węglowej nie poosiadają zgodności z normami zharmonizowanymi EN 1672-2 oraz EN 285.